Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Výskyt

Oblast výskytu dříve zasahovala přes celou sub-saharskou Afriku. V dnešní době je rozšířen v několika málo oblastech Keni, Tanzanie, Namibie, Zambie a jižní Afriky.

Fyzický popis

Nosorožec dvourohý neboli černý, je menším ze dvou druhů afrických nosorožců. Tělo je silné a kůže má šedou barvu, je skoro holá, bez větších kožních záhybů. Srst má pouze na koncích uší a ocasu. Hlava je krátká a vyrůstají na ní dva rohy, které jsou tvořeny z keratinu (rohoviny) - což je hmota ze které rostou lidské nehty a vlasy. Hlavu nosí pod úrovní hřbetu. Nemá týlní hrbol jako nosorožec tuponosý. Nohy jsou krátké a silné. Další viditelný rozdíl mezi těmito druhy je horní pysk, který má nosorožec dvourohý protažený do špičky a může s ním tak otrhávat listy a větvičky ze stromů a keřů.

 

Chování

Nosorožec dvourohý je samotářské zvíře. Je nesnášenlivý a nevypočitatelný, napadá vše co je mu podezřelé. Někdy jsou to auta turistů, jindy třeba jiná zvířata. Prudké výpady jsou ovšem většinou blufováním, protože má špatný zrak a je krátkozraký. Oproti tomu má dobrý sluch i čich a jakmile se přesvědčí, že nehrozí nebezpečí, uklidní se. Pase se hlavně za šera a v noci. Přes den se nejradši válí v bahně a nebo odpočívá ve stínu. Matka vodí mládě za sebou.

 

Potrava

Nosorožec dvourohý díky svému pohyblivému hornímu pysku může otrhávat listí i větvičky z keřů a nebo stromů.

Rozmnožování

Rozmnožují se po celý rok. V Keni, jsou vrcholy v září-listopadu. V Jižní Africe, vrcholy nastanou v období dubna-července. Samice rodí v periodách 2-5 let. Tele má při narození asi 40 kg a poněkolika týdnech je schopno přijímat pevnou stravu. Je odstaveno ve 2 rocích a je nezávislé kolem 2.5-3.5 roku.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Poddruhy

 

Nosorožec dvourohý Diceros bicornis (Linnaeus, 1758) se dělí do 4 poddruhů:
Nosorožec dvourohý východní-Diceros bicornis michaeli (Zukowsky, 1964)
Nosorožec dvourohý západní(severozápadní)-Diceros bicornis longipes (Zukowski, 1949)
Nosorožec dvourohý jižní-Diceros bicornis minor (Drummond, 1876)
Nosorožec dvourohý jihozápadní(kapský)-Diceros bicornis bicornis (Linnaeus, 1758)

Ohrožení a ochrana

Nosorožec dvourohý neboli černý je zařazen na červeném seznamu IUCN v kategorii: kriticky ohrožený - CRITICALLY ENDANGERED (CR/A2abc). Černí nosorožci byli dříve rozšíření a hojní přes celou sub-saharskou Afriku. Jsou dodnes loveni kvůli rohům, ze kterých se vyrábí ozdobné dýky a jsou používány v některých asijských zemích v tradičním lékařství, kde si mylně představují, že to povede ke zvýšení sexuální potence. Je odhadováno, že 90 % dospělých nosorožců je zabito pytláky kvůli rohům.

Fotogalerie

Odkazy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář