Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Výskyt

Západní a střední Afrika. Obývá tropický les, savany a okolí řek .

Fyzický popis

Krajta královská je malý had se složitými vzorci na celém těle. Zbarvení je tmavě hnědé se světle hnědými až okrovými skvrnami.

Chování

Je to poměrně líný tvor. Je aktivní v noci. Přes den je schovaná v nějakém úkrytu. V případě ohrožení se smotá do klubíčka, proto je také v jiných jazycích nazývána balónová krajta.

Potrava a lov

Kořist nevyhledává. Lehne si např. na větev stromu a čeká až se přiblíží kořist. Kolem tlamy má umístěny termoreceptory, které rozeznají rozdíl v teplotě i 0.02 stupně Celsia. Potom prudce vymrští přední část těla a oběť omotá smyčkami svého těla. Menší kořist hned polyká. Loví mensí savce a jiné obratlovce.

Rozmnožování

V období páření samci bojují o samice. souboje jsou velmi tvrdé, hadi se snaží jeden druhého (bez kousání) přitlačit k zemi. Vítěz se páří se samicí. tento rituál může trvat i několik dní. Vejce jsou v poměru k velikosti krajty velká, měří zhruba 7 x 5 cm. Mláďata ihned po vylíhnutí a prvním svlečení aktivně přijímají potravu.

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.

Fotogalerie

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář