Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Výskyt

Po celé Africe od Sahary na jih. Žije na savanách, v křovinatých a skalnatých oblastech.

Fyzický popis

Je to štíhlý a menší druh kobry. Zbarvení je velmi proměnlivé. Tělo má zbarveno od šedočerné až po černou. Vršek těla bývá jednobarevný a většinou tmavý, ale spodní část má proměnlivé zbarvení od žlutočervené až po šedočernou. Stejně jako ostatní kobry má roztažitelnou kápi, která bývá ze spodní strany od hlavy černo béžově pruhovaná. Má jednu zvláštnost a tou jsou její jedové zuby, kterými může vystřikovat jed. Někdy se nazývají plivající kobry. Jed ve skutečnosti proudí v jedovém zubu pod velkým tlakem a je vystřikován malým otvorem v jeho spodní části. Otvoe je velmi malý a je vysoko nad špičkou zubu. Jed kobry je převážně neurotoxický.

 

Chování

Při ohrožení kobra vztyčí přední část těla a roztáhne kápi. Pokud nebezpečí nepomine, vystřikuje až na vzdálenost 3 m jed do očí protivníka. Trefuje se bez problémů až do výšky očí člověka. Když se oči ihned nevymyjí, může dojít k oslepnutí. Při kousnutí je pro člověka její jed bez podání séra smrtelný.

Potrava a lov

Kobra černokrká loví malé savce, ptáky a také plazy a jiné hady. Má velmi prudký jed. Na kořist většinou číhá dobře skryta a při jejím přiblížení bleskově kousne. Někdy může kořist na krátkou vzdálenost i pronásledovat.

Rozmnožování

 

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.

Poddruhy

Naja nigricollis nigricinctus
Naja nigricollis nigricollis
Naja nigricollis woodi

Fotogalerie

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář